Ο Αμπελώνας

Ο AΡΧΑΙΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

“Φρέσκα, ντελικάτα αρώµατα κίτρινων φρούτων στο ποτήρι. Μπανάνα και βερίκοκο, µυρωδιές χαµοµηλιού και ανοιξιάτικα άνθη. Στόµα µε φρεσκάδα, τρυφερή οξύτητα, πολυπλοκότητα και κρεµώδη γεύση.”

Περιγραφή του Σαββατιανού

από την Αγγελική Παπαγιαννάκου

Ένας χαρισµατικός αµπελώνας

Το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου βρίσκεται στα Μεσόγεια, στην καρδιά του Aττικού αμπελώνα που εκτείνεται σε 65.385 στρέμματα. Στον αμπελώνα μας η έμφαση είναι στο Σαββατιανό, τη ναυαρχίδα του Κτήματος, από ξερικά αμπέλια μέχρι και 70 ετών! Οι πολύ βαθιές τους ρίζες μπορεί να φτάνουν ακόμα και στα 20 μέτρα για να βρούνε νερό και άλλα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Γι’ αυτό έχουν μικρή, αλλά υψηλής ποιότητας παραγωγή, με 1 στρέμμα να αποδίδει 300 κιλά συμπυκνωμένου, πολύτιμου χυμού Σαββατιανού σταφυλιού.

Τα αμπέλια μας κλαδεύονται με τον παραδοσιακό τρόπο των προγόνων μας στην περιοχή της Αττικής: διατηρώντας τα πρέμνα σε σχήμα χαμηλού ανοικτού κυπέλου, τόσο για την ευρωστία των φυτών όσο και για την προστασία του καρπού τον Αύγουστο, λίγο πριν τη συγκομιδή, από τα ισχυρά μελτέμια.

Με εξαιρετικά αποτελέσματα ,στον ιδιωτικό αμπελώνα καλλιεργούνται και άλλες λευκές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και ερυθρές, όπως το Cabernet Sauvignon, το Αγιωργiτικο και το Merlot. Η παράδοση θέλει επίσης την Αττική – και πιο συγκεκριμένα την περιοχή των Μεσογείων – ονομαστό τόπο παραγωγής της ομώνυμης ρετσίνας. Το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου, τιμώντας την παράδοση, δημιουργεί και μια πιο εκλεπτυσμένη ρετσίνα, με ρετσίνι μαζεμένο με το χέρι, και ειδική οινοποίηση που της προσίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.