Το Terroir

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΗ

ΤΟ TERROIR

“Η αττική γη χαρίζει έναν ιδιαίτερο και διακριτό χαρακτήρα, προσδίδει µια ταυτότητα σε όλα τα παραγόµενα κρασιά, από οποιαδήποτε ποικιλία.
Άρα, περήφανα µπορούµε να µιλάµε για το Terroir Αττική.”

Βασίλης Παπαγιαννάκος

Στην καρδιά του αρχαίου αμπελώνα, στην Αττική, τιμούμε τους παραδοσιακούς τρόπους οινοποίησης, όπως αποτυπώθηκαν από τον Θεόφραστο τον 4ο αιώνα. Το αμπέλι, όπως και τότε, συνεχίζει να μεγαλώνει εδώ και να καλλιεργείται από την οικογένειά μας από γενιά σε γενιά. Το terroir του Οινοποιείου Παπαγιαννάκου είναι το δακτυλικό αποτύπωμα των κρασιών μας, αυτό που τους δίνει τον ιδιαίτερο, αμίμητο χαρακτήρα τους. Εμπεριέχει όλους τους λόγους που κάνουν τον καρπό του σταφυλιού πριν την οινοποίηση, και κατ’ επέκταση, το κρασί, μοναδικό – από το κλίμα, την ηλιοφάνεια και την ποιότητα του εδάφους μέχρι τις βροχοπτώσεις, τα επίπεδα υγρασίας και ανέμων και το υψόμετρο.

Το Αττικό Terroir

Η ποικιλία-σύμβολο του αττικού αμπελώνα, το Σαββατιανό, ανθεκτική στην ξηρασία και στους καύσωνες, με εξαιρετικές δυνατότητες οινοποίησης και παλαίωσης. Το αττικό terroir δίνει ζωή στον αμπελώνα, με τους ήπιους χειμώνες και τα δροσερά του καλοκαίρια. Το μεσογειακό κλίμα της περιοχής, με μέση ετήσια θερμοκρασία 18οC, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και τα μελτέμια να κατεβάζουν τη θερμοκρασία το καλοκαίρι, εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια.
Το έδαφος της Αττικής έχει ποικιλόμορφη σύσταση κυρίως από ασβεστόλιθο, άργιλο και πυρίτio.
Η πλούσια σύσταση του εδάφους σε ασβεστόλιθο, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του αμπελιού, αναδεικνύοντας την ποιότητα και γεύση του παραγόμενου οίνου. Ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο που καλλιεργούμε, ωφελούνται ιδιαίτερα από αυτή τη σύσταση εδάφους, δίνοντας εξαιρετικά δείγματα αυτών των ποικιλιών, με μοναδικά αρώματα. Τα αμπέλια μας έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη, με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και κορυφαία ποιότητα